Από τα άγουρα χρόνια του ο Ναγής βιώνει την ανασφάλεια, τον φόβο και τον θάνατο που κυριαρχούν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η οικογένεια εργάζεται σκληρά για τα προς το ζείν.

Είναι μόλις πέντε ετών όταν κηρύσσεται ο Ελληνο-Ιταλικός  Πόλεμος .

Λίγο μετά βιώνει την σκληρή Γερμανική Κατοχή, τον διαμελισμό του μικρού του αδερφού από νάρκη, την θλίψη, την στέρηση και την φτώχεια.

Οι γονείς δεν θέλουν να στερήσουν την μόρφωση στον Ναγή, και με τεράστιες προσπάθειες, παρακολουθεί και δύο χρόνια στο Γυμνάσιο Αργοστολίου –παρά το γεγονός ότι έχει ξεσπάσει ο τραγικός Εμφύλιος που αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή και στην καρδιά του-.

Έξαφνα και πολύ πρόωρα χάνει την μητέρα του. Διακόπτει την φοίτηση και γυρίζει πίσω στο χωριό όπου η πραγματικότητα  είναι πολύ δύσκολη αφού ο πατέρας ταξιδεύει συνέχεια και μόνος ο γερασμένος νόνος προσπαθεί να αναθρέψει τα δύο του εγγόνια.  Τότε, δυναμικά πια, παίρνει αποφάσεις ζωής.

 

Πρόκειται για μια ηθογραφική περιγραφή της ζωής του νησιού. Μέσα από την διήγηση της ζωής του Ναγή, περνούν μπροστά μας εικόνες της δύσκολης καθημερινής ζωής της επαρχίας. Ο Ναγής δεν έχει την ευκαιρία να γευθεί την παιδικότητα. Οι συνθήκες ζωής του αποστερούν την ανεμελιά και την εξελικτική ωρίμανση.  Ανδρώνεται και ωριμάζει απότομα.  Από μικρούλης έχει την συναίσθηση του καθήκοντος έναντι της οικογένειάς του καθώς του ανατίθενται αντίστοιχες ευθύνες. Κάνει όνειρα κάποια στιγμή να γλυτώσει από όλα αυτά. Έχει ελεύθερο νου και δίψα για ζωή.

Για να τα καταφέρει και παράλληλα να μην χάσει τον  δρόμο του, επιστρατεύει όλα τα μέσα που διαθέτει: καλλιεργεί την αγάπη στην ψυχή του και την αφήνει ελεύθερη να κυκλώσει ό,τι τον περιβάλλει. Αγαπάει υπερβολικά την φύση, χάνεται μέσα της ρεμβάζοντας, έχει τρυφερά αισθήματα για τα ζώα –η σκυλίτσα του η  Κανέλλα είναι ο καλύτερος του φίλος-, τα παιχνίδια με τους συνομήλικους –αν και ελάχιστα- χαρακτηρίζονται από ζωντάνια και πάθος. Αφήνεται ελεύθερος στα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα, διεκδικεί , απογοητεύεται αλλά δεν χάνει ούτε μια στιγμή την πίστη του στην ζωή.

Είναι αισιόδοξος και παρορμητικός, πάντοτε αληθινός και έτοιμος για την καινούρια εμπειρία. Δεν κρατά μίσος, κακία ή πίκρα στην καρδιά του.

Ατενίζει το μέλλον άφοβα και ορμά στην ζωή η οποία του υποκλίνεται.

photoalbumnagis

Photo Album

Δείτε το Φωτογραφικό Υλικό του Βιβλίου

Read More
photoalbumnagis

English Edition

Η Αγγλική Έκδοση του Βιβλίου

Read More
Home To Βιβλίο Σύνοψη
 
 
 
Copyright © 2018 nagisbook-kefalonia.com. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.