ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΕΣ


"Οι Κεφαλλονίτες πάλευαν με τις θάλασσες στα πέρατα του κόσμου με τα γοργά και καλοφτιαγμένα πλοία τους. Σε αυτό, πέρα από την τόλμη τους, είχε βοηθήσει και η πλούσια και μοναδική ξυλεία του Αίνου. Έτσι, γρήγορα αναδείχθηκαν σε σπουδαίους ναυτικούς. Πολλά από τα φυσικά λιμάνια του νησιού χρησίμευαν ως τελευταίος σταθμός πριν τα καράβια των Ελλήνων σαλπάρουν για την Μεγάλη Ελλάδα, αλλά και τις Ηράκλειες Στήλες – τα λιμάνια του Πόρου, του Κατελειού, των Βάτσων, αλλά και η αρχαία Πάνορμος (Φισκάρδο) ανεφοδίαζαν τους ναυτικούς για τα μεγάλα ταξίδια που θα ακολουθούσαν.

Είναι άνθρωποι δημιουργικοί, φιλοπρόοδοι, ιδιαίτερα έξυπνοι και δραστήριοι. Διαπρέπουν σ’ όλους τους τομείς. Είναι επιτυχημένοι επιστήμονες, έμποροι και ναυτικοί. Αλλά η επιθυμία τους να γυρίσουν στα ιερά χώματα, στο όμορφο νησί τους, δεν τους αφήνει ποτέ και πάντοτε επιστρέφουν σε αυτό. Στον νού τους μοιάζει να είναι πάντα χαραγμένα τα λόγια του συμπατριώτη τους, Οδυσσέα, ο οποίος, αν και για 20 ολόκληρα χρόνια βρισκόταν μακριά από την γλυκειά του πατρίδα, εν τούτοις, μιλώντας γι’ αυτήν πάντα ένιωθε συγκίνηση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι οι έννοιες του «νόστος» και της «νοσταλγίας» αποτελούν κεντρικό θέμα της Οδύσσειας.

Παρά το γεγονός ότι από το νησί παρήλασαν για πολλές εκατονταετίες διάφοροι κατακτητές, οι υπερήφανοι Κεφαλλονίτες δεν επηρεάστηκαν ούτε κατ΄ ελάχιστο. Έμειναν αφοσιωμένοι στον τόπο και τις αρχές τους, την θρησκεία και τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα τους, γεγονός που απολαμβάνουμε όλοι εμείς σήμερα. "

 

 logo1

 

photoalbumnagis

Photo Album

Δείτε το Φωτογραφικό Υλικό του Βιβλίου

Read More
photoalbumnagis

English Edition

Η Αγγλική Έκδοση του Βιβλίου

Read More
Home To Βιβλίο Aπoσπάσματα
 
 
 
Copyright © 2018 nagisbook-kefalonia.com. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.